Förtydligande samt bemötande av osakliga påståenden del 1

Tjänstemännen / Permalink / 0
OBS! Bloggen intervjuar en desperat hobbypolitiker i Åre som inte ges möjlighet att förtydliga och bemöta osakliga påståenden om hans person från det kommunala fastighetsbolaget på det kommunala fastighetsbolagets hemsida. Dagstidningarna verkar inte heller vara särdeles på hugget så då får bloggen rycka ut. På förekommen anledning så garanterar Jag, kommunalrådet som försvann, att jag tagit del av handlingarna som ligger till grund för intervjun och garanterar dess äkthet. Många försöker tysta min journalistik och efterfråga min identitet, men då det är känsliga uppgifter som avslöjas så föredrar jag att gömma mig bakom lagen och citerar istället en text av republikens evige kulturminister, Kjell Höglund:
"Anonym, Sitter på kaféet Smuttar på en ginger ale, Anonym Pratar med en främling Drar en liten fairy-tale, Anonym Flyger till Mallorca Super i hotellets bar, Anonym Träffar en prinsessa Halva kungariket kvar, Anonym Giftermål i kyrkan Smekmånad och dyrkan följer, Anonym Stjärnorna och natten Havets gröna vatten sköljer, Nu så kommer julen, nu är julen här Lite mörk och kulen, men ändå så kär, Nu så kommer julen, nu är julen här Lite mörk och kulen, men ändå så kär, Anonym Ett barn av varje sort Vara hemma, ha det gott, Anonym Skilsmässan ett faktum Ensamhet är livets lott, Anonym Sitter tyst på krogen Smuttar på en femte grogg, Anonym Jorden runt på åttio dagar Liksom Phileas Fogg, Anonym Arbetslös och frusen Skyldig hundratusen, rädd, Anonym Funnen på en gata Skickad till en bårhusbädd, Nu så kommer julen, nu är julen här Lite mörk och kulen, men ändå så kär"
 
På Årehus hemsida står följande att läsa sedan den 5:e januari 2023:
 
"Årehus är ett helägt dotterbolag till Åre kommun som arbetar med samhällsutveckling för framtidens bygd. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för människor att bo och verka i kommunen, att möjliggöra inflyttning och tillväxt genom att bygga skolor och förskolor, bostäder och nya hyresrätter. Årehus har genomfört flera stora och framgångsrika projekt de senaste åren och ligger nu i startgroparna för ytterligare uppmärksammade projekt som kan lösa en del av bostadsbristen som hämmar utvecklingen i Åredalen.
Årehus välkomnar granskning och strävar ständigt efter att förbättra rutiner, kommunikation och service mot kommuninvånarna.  
 
I debattartikeln från Jonas Henning, ordförande i Moderaterna i Åre, i ÖP 31/12 2022 förekommer dessvärre en rad felaktigheter som vi här bemöter:
Moderaterna i Åre anklagar Årehus ledning för att bryta mot lagen och påstår att det pågår ekonomiska oegentligheter. 
Årehus ser allvarligt på att Moderaterna i Åre riktar svävande anklagelser om osund företagskultur, oegentligheter och lagbrott mot företagets tjänstemän och ledning. Styrelsen för Årehus AB har fullt förtroende för VD, ekonomichef, styrelseordförande och det svenska rättsväsendet."
 
Faktakollen
I den debattartikel Årehus refererar till, skriver Jonas Henning att: ”Under en tid har det figurerat rykten om ekonomiska snårigheter kring Årehus och dess intressebolag” det är något annorlunda ordval än vad Årehus ovan vill stoppa i hans mun. Men jag har efterforskat lite och ska ge er ett par exempel på vad några av dessa snårigheter kan bestå av:
 
Exempel 1) Duved Framtid AB som är ett av Årehus intressebolag, ger 2020 ett kontantlån på 300 000kr till Årehus ABs hyresgäst, Restaurang Trädgårn. Duved Framtid AB har ingen annan affärsrelation till Restaurang Trädgårn än detta lån då hyreskontraktet är mellan Årehus och restaurangbolaget. Lånet som är väldigt förmånligt löper på fem år, med amorteringsfrihet första året och med en fast årlig ränta på 5% utan andra säkerheter än som det står i låneavtalet ”Låntagaren lämnar säkerhet i lösöre (inventarier i rörelsen)”. Lånehandlingen är undertecknad av Helen Olausson som tydligen är VD både i Årehus AB och Duved Framtid AB.

På vilket sätt är detta snårigt? Duved Framtid AB går med förlust när detta lån till en enskild företagare ges, Duved Framtid AB har i sin tur egna lån som man betalar 3% i snittränta på vid lånetillfället. Idag (2023) är sannolikt räntorna högre på Duved framtid ABs egna lån än vad man drar in på dom 300 000kr man lånat ut. Duved Framtid AB är ingen bank och med tanke på att Trädgårn vid lånetillfället var ett helt nystartat företag och säkerheten i det närmaste obefintlig (Kontrollerar man restaurangbolagets balansräkning för 2021 så ser man att det finns inventarier till ett bokfört värde om 174 000kr). Det är ju dessa inventarier som står som säkerhet. Med dessa fakta kan det antas att detta lån inte har givits på kommersiella villkor, vilket i så fall skulle strida mot lagen.
Om nu hyresförhållandet är mellan Årehus AB och restaurang Trädgårn, varför lånar inte Årehus ut pengarna? Det gör troligtvis inte Årehus för det skulle nämligen strida mot kommunallagen. Den förbjuder stöd till enskilda näringsidkare om inte särskilda skäl föreligger, vilket det knappast gör i detta fallet.

Exempel 2) Lokalen i Trädgårn i Duved var i princip färdig att hyras ut av Årehus 2018 till vilken näringsidkare som helst, men Årehus väljer istället att låta konsulten Jan Åman (som tycker att det är en rolig möjlighet) utveckla ett restaurangkoncept på Årehus bekostnad, för att sedan på Årehus bekostnad investera i ytskikt och inredning. Detta görs inom ramen för projektet Duved Framtid men kostnaden får Årehus ta. Totalt investerar Årehus över 3,5 miljoner i denna lokal vilket gör att restaurangbolaget i fråga slipper ta denna investering. Detta kan man göra i privata bolag på kommersiella villkor, men när den kommunala allmännyttan gör samma sak så kan det vara fråga om ett otillåtet stöd till enskilt företag. Framför allt som hyresavtalet mellan parterna bygger på omsättningshyra 10% utan bottenhyra eller krav på öppettider. Med andra ord, väljer restaurangen att ha stängt så flyter det ej heller in någon hyra till Årehus AB. Enligt uppgifter bloggen fått ta del av så flyter det in ca 16 000kr/månaden i omsättningshyra till Årehus AB sedan restaurangen slog upp portarna i februari 2021. Förvisso finns det ett tillägg i hyreskontraktet som säger att hyresgästen under avtalstiden (5år) skall betala 10 000kr/månad för hyresgästanpassning (det blir totalt 600 000kr)  samtidigt har Årehus lagt hela investeringen i lokalen på avskrivning i 20år vilket ger en månatlig avskrivningskostnad på ca 14 200kr. Ovanpå detta ligger så klart räntekostnader för Årehus med ett antal tusen kronor per månad, mellanskillnaden står således Årehus AB för och i slutändan bostadshyresgästerna i form av hyreshöjningar.
 
Hyreskalkylen
För att se hela utfallet på lokalen i Trädgårn behöver man göra en liten ekvation (Omsättningshyra 16000kr + hyresgästanpassning 10000kr = 26000kr - avskrivningskostnad 14200kr - ränta 3000kr = nettohyresintäkt 8800kr/månad). Så för en lokal på 230m2 i centrala Duved får Årehus en nettohyra på 8800kr i månaden. Problem! Ja Årehus skriver ju av hyresgästanpassningen på 20 år medans hyreskontraktet är på fem år. Enligt god redovisningssed skall investeringen skrivas av på hyreskontraktets längd, dvs 5 år. Om så hade skett skulle avskrivningsbeloppet landa på ca 57 000kr/månad och då går Årehus back ca 31000kr/månad på sin hyresgäst.
Med dagens upplägg så står Årehus således kvar med ca 2,9 miljoner i hyresgästanpassning för restaurang Trädgården efter fem år som man inte fått betalt för.
Detta upplägg är både snårigt, dåligt och med största sannolikhet inte heller lagligt. I vart fall så är det inte för Årehus bästa vilket är VD och styrelsens uppdrag att tillse. Ytterligare problematiskt är det att kommunen via sitt helägda fastighetsbolag ger konkurrensfördelar till en enskild restaurangägare. Det är inte så att det fattas restauranger vare sig i Åredalen i stort eller i Duved heller för den delen. Det bör sägas att Jonas Henning inte på något sätt i den här intervjun ger intryck att vara emot bolaget bakom Restaurang Trägårn utan skulden menar han vilar helt och hållet på Årehus ABs ledning och styrelse. Jonas Henning avslutar intervjun med följande ord "man undrar ju vad alla andra näringsidkare i dalgången tänker när man läser om det här upplägget? som moderatpolitiker blir jag upprörd och tänker att förtroendekapitalet är förbrukat för hela ledningen".

Fakta om Årehus: Ledning: VD Helen Olausson, Vice VD Bengt Rådman (han gick i pension 2022-11-30 men trädde i tjänst igen efter två veckor för att sedan gå i pension igen 2023-02-28) Ekonomichef Joakim Holm (fram till 2018 Martin Rask).
Styrelse: Styrelseordförande Mikael Sundman (Västjämtlands Väl) övriga i styrelsen: Thomas Hägg (S), Maths Larsson (S), AnnaKarin Lundmark (C), Staffan Olofsson (C), Christian Jelbring (Tjänsteperson).
 
 
Till top