Förtydligande samt bemötande av osakliga påståenden del 3

Tjänstemännen / Helen Olausson, Jan Åman, Åre, Årehus / Permalink / 0
I denna intervjuserie sitter jag åter tillsammans med Jonas Henning, ordförande i Åremoderaterna och försöker bringa ordning på de påståenden som det kommunala allmännyttiga bostadsbolaget Årehus AB publicerar på sin hemsida. Bland annat förekommer nedanstående text som jag tänkte att Jonas ska få hjälpa mig att reda ut:
 
"Henning hävdar att Årehus struntar i ägardirektiven och medvetet söker lösningar för att kringgå ett antal lagar som kommunallagen, lagen om offentlig upphandling och Sveriges grundlag avseende offentlighetsprincipen. 
Rätt är att Årehus följer bolagets ägardirektiv och att de beslut kring inriktning och strategi som fattas i Årehus styrelse redovisas till kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
Årehus har i uppdrag att bygga bostäder och lokaler och arbetar därför strategiskt och målmedvetet för att skapa byggrätter genom att köpa mark och arbeta fram detaljplaner. 
Det är allvarliga och felaktiga anklagelser att påstå att Årehus medvetet kringgår Kommunallagen och lagen om offentlighetsprincipen.
Samstämmiga undersökningar och rapporter visar att allmännyttiga bostadsbolag som har att följa Lagen om offentlig upphandling LOU har minst 10% högre byggkostnader än privata byggherrar som inte lyder under LOU. Årehus lösning är del i strävan att i alla led hålla ner byggkostnaderna och därmed hyrorna i nyproducerade lägenheter. Nationellt pågår för övrigt en intensiv diskussion om det rimliga i att allmännyttiga bostadsbolaget som verkar på en konkurrensutsatt marknad verkligen skall lyda under LOU."

Jonas, vad har du för kommentarer kring dessa påståenden från Årehus?

För det första så är det anmärkningsvärt att Årehus i sin text hänvisar till lösryckta påståenden om samstämmiga undersökningar och rapporter utan att tala om vilka rapporter det är frågan om. För det andra så erkänner dom ju faktiskt att deras upplägg ger dom möjlighet att kringgå LOU. Att man sedan berättigar sitt beteende med att det pågår diskussioner runt om i landet om det rimliga i att allmännyttiga bostadsbolag verkligen skall lyda under LOU. Jag menar att så länge lagen finns så har allmännyttan att förhålla sig till den och det inkluderar även Årehus.
 
Vad det gäller kommunallagen så finns det en bärande del av den lagen som säger att kommunen skall behandla alla medlemmar lika om inte särskilda skäl föreligger. Samma lag fastslår att "Medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller ska betala kommunalskatt där." När Årehus bildar sina olika intressebolag med olika privata intressenter så tar Årehus ingen hänsyn till likställdhetsprincipen i kommunallagen när dessa väljs ut som delägare av Årehus, detta fast man som ett till Åre kommun helägt bolag är bunden till att följa kommunallagen. Det finns heller inget i bolagets ägardirektiv som ger bolaget utrymme att förbise detta faktum. Vad som sker med bildandet av dessa intressebolag är att vissa enskilda företag och fastighetsägare får fördelar framför andra då den politiska majoriteten visar en tendens att prioritera Årehus intressebolags exploateringar framför andra vilket varken är demokratiskt eller objektivt, den särbehandlingen vänder jag mig emot.

Årehus skriver på sin hemsida att du påstår att dom kringgår Lagen om offentlig upphandling, stämmer det och kan du ge något exempel i så fall?

Ja det gör det ju, vi kan ta exemplet med hur konsulten Jan Åman fick uppdrag av Årehus AB. Om Årehus AB har snårigheter i sitt ekonomiska upplägg så är det ingenting mot Jan Åman. Det som kommer fram när man granskar ekonomin i hans olika bolag gör det uppenbart att han aldrig skulle fått uppdrag av Årehus om man följt lagen om LOU eller sin egen upphandlingspolicy för den delen.

Berätta mer!

Helen Olausson och Jan Åman känner varandra väl, dom jobbade tillsammans i Östersund på stadsdel norr. Bland annat med Färgfabriken och projektet Björntanden. Vid den tidpunkten (2008) satt Helen som VD för Maths O.Sundquists fastighetsbolag FABÖS. Helen investerade våren 2008 flera miljoner av FABÖS pengar i ett bolag som kontrollerades av Jan Åman, Samtidslaboratoriet Framtidsfabriken (FF Lab) AB. Även Jan Åmans dåvarande arbetsgivare, dvs Färgfabrikens ägare sköt till ett antal miljoner i FF Labs AB. Det tog inte många månader så var kapitalet förbrukat i FF Labs AB och Jan Åman fick gå från Färgfabriken med omedelbar verkan. Detta skedde i princip samtidigt som Riksgälden gick in och tog över Carnegie Bank och strax därpå större delen av Maths O. Sundquists tillgångar och bolag för vilka merparten Helen Olausson satt som ansvarig för.Det hela skapade rubriker i rikspressen.

Vad har det med Årehus att göra, det är ju ändå snart 15år sedan?

Efter att Åman fått gå från Färgfabriken så likvideras FF Labs AB och Jan Åman får försöka stå på egna ben. Han verkar utifrån sitt konsultbolag FF Told AB som senare byter namn till Academie Anartiste AB. Jan Åman är konstant sen med att lämna in sina bokslut och revisorn anmärker inte bara på det utan även att bolaget inte redovisar rätt skatt eller i rätt tid. Bolaget har också gett Jan Åman lån privat, något som är förbjudet enligt aktiebolagslagen. Perioden 2013-2016 startar Jan Åman ett par dotterbolag där han driver diverse projekt, bland annat ett par misslyckade restaurangförsök. I December 2017 när Helen Olausson bjuder upp Jan Åman för att hålla en workshop för Årehus styrelse så har Jan Åman fortfarande inte lämnat in boksluten för 2016 i sina olika bolag, ett par av dessa befinner sig dessutom i tvångslikvidation och eller har negativt eget kapital.

Det låter allvarligt, men på vilket sätt påverkar det Årehus, han är ju bara konsult?

När Årehus ger Jan Åman uppdrag att dra igång processen med Duved Framtid befinner sig Jan Åman i djup ekonomisk kris, han är i princip på väg att gå i personlig konkurs eftersom hans bolag är under likvidation, har negativt eget kapital, har oredovisade skatter och skatteskulder, samtidigt som några kontrollbalansräkningar är inte upprättade. Det betyder att Jan Åman är personligt ansvarig för bolagen och dess skulder.

Ja men som jag förstått det så är det bolaget Eau et Gaz AB som får uppdraget av Årehus och Jan Åman är bara anställd där, det framgår av en artikel i Östersundsposten 2019-06-27.
 
Ja ÖP var något på spåret där men gräver alldeles för dåligt. Både Jan Åman och Helen Olausson ljuger dock som det verkar för reportern. Eau et Gaz har inga anställda, allt jobb Jan Åman gör för Årehus räkning fakturerar han från Academie Anartiste AB, antingen via Eau et Gaz AB eller direkt. Det betyder att skattepengar går från Årehus till Jan Åmans bolag, Academie Anartiste AB. Ett bolag som vid tillfället har förbrukat kapital, oredovisade skatteskulder och förbjudna lån till Jan Åman själv. Tittar man på det avtal som Årehus skrev med Jan Åman och Eau et Gaz AB 14:e mars 2018 så är det så omfattande och skrivet på så sätt att bara avtalet i sig gör att det uppdraget var tvunget att upphandlas enligt LOU. Det borde den dåvarande styrelsen som godkände avtalet har insett. Totalt 2018 fakturerade Jan Åman Årehus inom ramen för det avtalet 643 311kr varav 174 790kr från Academie Anartiste och 468 521kr från Eau et Gaz. För att rymmas inom ramen för direktupphandling så fick man 2018 inte passera 586 907kr. Faktum är att Academie Anartiste AB skickade första fakturan redan den 19:e Mars 2018 på 45 000kr + moms för som det står på fakturan (Jonas Henning läser innantill) "Arbete enligt ök med initial utveckling av Bibliotek Buljong Schäslong: verksamhet, koncept, och inredning, samt förslag på andra konsulter i Trägårn, publik lokal i Duved." Detta faktureras alltså från Academie Anartiste fast det står i avtalet med Eau et Gaz att: "Utöver offerten har även Eau et Gaz skapat koncept för bibliotek och café i bostadshuset Trädgården i samverkan med projektledare och tillkommande arkitekter. Det har fakturerats mot projektet." Följande månader fakturerar således Jan Åman ytterligare 129 790kr + moms för Buljong schäslongkonceptet via Academie Anartiste.

Hur smittar detta på Årehus menar du?

Jo så här, när avtalet mellan Jan Åman och Årehus beslutades i Årehus styrelse så skickade Jan Åman till slut in sitt bokslut i Academie Anartiste AB till bolagsverket, förvisso 9 månader försent och 15 månader efter senaste bokslutsårets utgång, dvs tidsgränsen för tvångslikvidation hade egentligen passerats. I det bokslutet kan man läsa (Jonas Henning läser högt ur Academie Anartistes bokslut 2018) att bolaget ”inlett en omfattande och lönsam verksamhet som konsult” och ”bland uppdragsgivarna finns Åre kommun” Jan Åman avslutar med följande rader ”Det innebär att de eventuella brister som uppstått under 2016 åtgärdas under första kvartalet 2018 för att Academie Anartiste AB därefter kan bygga upp kapital”.
 
Revisorn anmärker på följande:
”Årsredovisningen har inte upprättats i sådan tid att det varit möjligt att, enligt 7 kap. 10§ aktiebolagslagen, hålla årsstämma inom sex månader efter räkenskapsårets utgång. Bolagets redovisning har brister i form av eftersläpningar i den löpande redovisningen och brister i verifikationsunderlagen. Som framgår av årsredovisningens balansräkning så understiger bolagets eget kapital hälften av aktiekapitalet varför styrelsen har en skyldighet att, enligt 25 kap. 3§ aktiebolagslagen, upprätta en kontrollbalansräkning. Någon kontrollbalansräkning har inte upprättats. Bolaget har under räkenskapsåret vare sig redovisat eller betalat avdragen skatt, sociala avgifter samt mervärdesskatt. Bolaget har inte lämnat in rättelse för skatt, sociala avgifter avseende räkenskapsåret 2015. Det finns skulder i bokföringen avseende mervärdesskatt från tidigare år som ej är redovisade ännu.”
 
Det låter illa, men det rör väl ändå inte Årehus AB?
 
Enligt LOU så skall en leverantör med den typen av brist på ekonomisk vandel helt enkelt uteslutas från att leverera till Årehus. Om nu Årehus VD Helen Olausson känner Jan Åman väl, då kände hon så klart till hans ekonomiska situation när hon bjuder upp honom till Årehus styrelse. Det är Årehus skyldighet att kontrollera nya leverantörers ekonomiska vandel. Detta ligger på VD och ekonomichef att kontrollera, antingen har man gjort det och blundat för vad man hade för ögonen eller så har man struntat i att kontrollera Jan Åmans bolag, jag vet inte vad som är värst. Att skriva konsultavtal med Jan Åman och låta bolaget ovan fakturera Årehus AB strider inte bara mot LOU, det är en typ av vänskapskorruption som skadar Årehus och det kan vara trolöshet mot huvudman att att låta detta ske.

På vilket sätt skulle det kunna vara trolöshet mot huvudman menar du?

För det första går våra skattepengar i bästa fall till att läka Jan Åmans kapitalbrister i Academie Anartiste AB, men mer troligt så bidrar dom till bokföringsbrott och skattebrott i samma bolag. Något som Årehus genom sitt avtal med Jan Åman ger förutsättningar för. Vad värre är att Jan Åman har fått verka under Helens vingar i olika konstellationer i och kring Årehus AB under lång tid, bland annat Duved Framtid AB och forskningsprojektet Duvedsmodellen. Hans ekonomiska förehavanden har under tiden inte förändrats nämnvärt, utan han fortsätter släpa med bokföringen i de olika bolagen. Man kan då misstänka att det som görs i Årehus regi under påverkan av Jan Åman inte är med Årehus bästa för ögonen, utan mer för att utveckla Jan Åmans teorier om samhällsutveckling samt hjälpa honom att bygga på sin och sina vänners plattform och varumärke. Till exempel den kostsamma konceptutvecklingen av Buljong Schäslong och den specialdesignade inredningen där.
 
Skattepengar säger du, men det är ju Årehus kassa som drabbas i så fall, inte Åre kommun?
 
Årehus är ett helägd dotterbolag till Åre kommun. Det allmännyttiga bolaget har dom senaste åren varit i behov av, och tagit emot drygt 79 miljoner i aktieägartillskott från ägarna dvs oss medborgare. Det är pengar som om Årehus hade skötts varsammare hade kunnat gå till vård, skola och omsorg istället för att fylla hålen som uppstår i spåren av Årehus vidlyftiga affärer.

Vad är det mest problematiska med detta anser du?
För utom det uppenbara som sker i och kring Jan Åman och hans bolag, så är det bristen på kontroll och styrning av det kommunala bostadsbolaget. Faktum är att förtroendet för Årehus VD och styrelse borde vara förbrukat ur ett kommuninvånare perspektiv. Det allvarligaste är att den politiska majoriteten låter det fortgå utan att vidta dom rätta åtgärderna.

Vad skulle dom åtgärderna bestå av?

Man behöver byta ut både styrelse och ledning i Årehus och strama åt verksamheten, Kanske rent av avveckla bolaget och lägga in kommunens fastigheter under den kommunala förvaltningen istället. Vilket man gör i många andra kommuner. Just nu sker stora kapitalförflyttningar från Åre kommun via Årehus ut till bolag som kontrolleras av privata aktieägare, Hur stor skada som skett under åren har vi ännu inte full koll på men vi undersöker det för närvarande. Jag ber att få återkomma i just det ärendet när jag har mer fakta på det området.

En helt annan sak, ert grävande i Årehus och dess bolagssfär måste reta upp en del människor, alla kan ju inte tycka om att detta kommer fram i ljuset, har du eller någon annan av er som ligger bakom den polisanmälan mot Årehus som gjorts utsatts för några hot i samband med detta?
 
Inga direkta hot har förekommit men anonyma brev har lagts i min brevlåda, en del bistra kommentarer från nyfödda nättroll på sociala medier förekommer. Dessutom har vissa av oss varit uttsatta för en påverkansprocess från personer med anknytning till Årehus, både via samtal och SMS. Ja förutom att Årehus förre ordförande Carl-Arne Bengstsson anmälde mig till samhällsbyggnadsnämnden häromdagen för att jag, som han påstår i anmälan bedriver olovlig hotellverksamhet på min fastighet i Björnänge.
 
Ligger det någon sanning bakom den anmälan, jag menar att annars är det ju allvarligt att använda sådana metoder, speciellt med tanke på att det är ett pågående polisärende kring Årehus?
 
Nej, vi bedriver ingen hotellrörelse på vår fastighet i Björnänge, så Carl-Arnes anmälan till bygglovsenheten som sådan är en falsk beskyllning och säkert menad att besvära mig och ställa mig i dålig dager. I samband med VM 2019 hyrde vi ut några enstaka rum som B&B vilket gav avtryck på nätet så det kan ju vara det han hänger upp sin anmälan på, men vi har inte haft någon sådan verksamhet sedan dess. Han hoppas väl att hans tilltag ska få mig att backa undan.
 
Får jag citera Astrid Lindgren? - Ja var så god, det är ett fritt land!
 
”är du rädd?” ”Nej … jo, jag är rädd! Men jag gör det ändå"
"det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ’Varför då’, undrade jag. ’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’
 
 
Till top